Grand angle #4 ONZE VERLANGENS ZIJN WANORDELIJK

    Category:
  • Dag van reflectie
  • date:
  • 16.11.2018

DAG VAN REFLECTIE

In navolging van de tentoonstelling US OR CHAOS, die de grote politieke en maatschappelijke problemen van vandaag aankaart, zal deze dag van reflectie zich buigen over de vormen van ongehoorzaamheid, daden van insubordinatie en non-conformisme, maar ook over de pogingen om gestalte te geven aan nieuwe vormen van democratie.

Deze dag is bedoeld om het publiek een verscheidenheid van visies en uitgangspunten voor te leggen van filosofen, kunstenaars en schrijvers. De gastsprekers geven de voorkeur aan debatten waarin ze hun ideeën ontvouwen, boven voordrachten.

DEELNEMERS

Pascal Claude, moderator van dienst, is journalist en presentator van de programma's Dans quel Monde on viten Et dieu dans tout ça op La Première (RTBF).

Emmanuel Dockès is expert arbeidsrecht en professor aan de universiteit Paris-Nanterre. Hij publiceerde onlangs Voyage en misarchieEssai pour tout reconstruirebij Éditions du Détour.

Frédéric Gros is filosoof en professor politiek gedachtegoed aan de Parijse universiteit Sciences Po. In zijn essay Désobéir, éditions Albin Michel, analyseert hij de verschillende vormen van ongehoorzaamheid.

Thierry Paquot is filosoof en schrijver van talloze werken. Zijn recentste publicatie, Utopies et Utopistes, verscheen bij La Découverte.

Schrijver Grégoire Polet snijdt in zijn twee laatste werken Barcelona !en Tous,verschenen bij Gallimard, democratische kwesties aan. Hij heeft het onder meer over de Indignados, ongehoorzaamheid, maar ook over het bedenken van alternatieve systemen.

Isabelle Stengers, filosofe en professor aan de ULB, buigt zich over de instrumenten die zowel collectieve intelligentie vereisen als stimuleren en, in het bijzonder de middelen die passen in de praktijken van rechtstreekse democratie.

Abdellah Taïa, auteur en filmmaker, is een van de eerste Marokkaanse schrijvers die zowel in zijn werk als in de media uitkomt voor zijn homoseksuele geaardheid. Hij woont momenteel in Parijs en vecht voor het behoud van de hoop die de 'Arabische lente' heeft teweeggebracht.

In samenwerking met L'Ancre zullen een acteur en een actrice tussen de debatten teksten voorlezen uit het Discours de la servitude volontairevan Etienne de La Boétie.

Deze dag wordt ondersteund door het CESEP, dat kan terugblikken op 40 jaar denkwerk over utopieën en methodes om een wereld te hertekenen waarin het nog niet te laat is om te handelen. Ook het CAL Charleroi zal een stem rond burgerlijke ongehoorzaamheid en burgerrechten laten weerklinken.

VRIJDAG 16.11.2018

9.30 > 17.00 u. (onthaal om 9.00 u.)

€ 20 / € 5 studenten, werkzoekenden en groepen (min. 10 personen) / Ticket Artikel 27 

Toegang tot het museum en snack inbegrepen.

In het auditorium van de Université du Travail

Bd Roullier 1, 6000 Charleroi

Ingang via de bibliotheek van de Université du Travail (rue Lebeau, op wandelafstand van BPS22)

Het bezoek aan de tentoonstelling van BPS22 is gepland tijdens de middagpauze.

Info en reservatie: +32 71 27 29 71 of sophie.pirson@bps22.be